Využijte DOPRAVU ZDARMA při objednávce nad 1290 Kč.

Jak řešit dětské opruzeniny

Jak řešily dětské opruzeniny naše mámy a babičky

Záněty kůže, kterým se odborně nazývá intertrigo, jsou známé také jako vlk nebo opruzeniny. Hlavním příznakem je zarudlá kůže, pálení, svědění, bolest, někdy i puchýřky, krvácení a mokvání. U dětí se často setkáváme s opruzeným zadečkem neboli plenkovou dermatitidou. Příčinou je zvýšená vlhkost, tření a nedostatečné větrání postižených oblastí. Jak se opruzeniny u dětí řešily dříve?

Hygiena jako prevence

Nenechávejte miminko dlouho ve znečištěné plence. Přebalujte ho nejlépe ihned po vykonání potřeby a udržujte ho v suchu a čistotě. Zadeček omyjte vlažnou vodou s použitím jemného dětského mýdla a osušte. Doporučujeme vyzkoušet naše mycí mléko. Pokožka miminka musí větrat, proto ho zejména v létě nechte častěji bez plenky.

Správné mytí

U holčiček genitálie omývejte zepředu dozadu a nikdy ne naopak. U chlapečků pokaždé stáhněte předkožku a genitálie důkladně omyjte. Podstatné je nechat intimní partie dobře oschnout a důkladně osušit. Pokožku ale netřete, jen ručník jemně přikládejte na intimní místa. Opruzeniny se mohou objevit i pod bradou, v podpaží či tříslech. Zkuste zjistit, proč se pokožka oprudila.

Vlažná voda

Při přebalování je lepší dítěti zadeček omýt vlažnou vodou, tak jak to dělaly naše mámy a babičky, než používat vlhčené ubrousky. Pokud to není nutné, omyjte dítě jen vlažnou vodou bez mýdla a pokožku důkladně osušte. Šetrný krém na opruzeniny pro jemnou dětskou pokožku můžete používat i jako prevenci. Vždy aplikujte jen tenkou vrstvu, ať pokožka dýchá.

Pohodlné oblečení

Oblečení nesmí být moc upnuté, má být vzdušné a prodyšné, nejlépe ze 100 % bavlny, aby pokožka větrala a dýchala. Plenky kupujte bez chlóru, volte je podle váhy dítěte a příliš je neutahujte, ať se miminku netvoří opruzeniny. Prodyšné látkové plenky z přírodních materiálů snižují riziko vzniku opruzenin a dítě se rychleji naučí chodit na nočník. Musíte jej ale mnohem častěji přebalovat.

Šetrný prací prášek

Dítě se může oprudit i kvůli pracímu prášku, aviváži, nedostatečnému máchání, ale i nevhodnému materiálu oblečení či povlečení. V letních měsících se může zapařit kvůli horku. Používejte prací prostředky na citlivou dětskou pokožku, nebo vsaďte na Mýdlo s Jelenem, které používaly i naše babičky a přidejte máchání navíc. Vyhněte se také nevhodným potravinám pro děti, které dráždí.

První pomoc při opruzeninách

Sáhněte po zinkové masti, protizánětlivé účinky má i koloidní stříbro. Opruzená místa nechte zaschnout, během dvou dnů opruzeniny zmizí a pak je začněte promazávat naším speciálním čisticím a ochranným olejem na zadeček nebo třeba čistým bambuckým máslem. Mezi babské rady patří omývání opruzených míst odvarybylin, jako je šalvěj, levandule, heřmánek, přeslička i černý čaj.

Zpět do obchodu