Využijte DOPRAVU ZDARMA při objednávce nad 1290 Kč.

Péče o dětskou pokožku

5 věcí, na které je třeba myslet při péči o dětskou pokožku

Dětská pokožka je velmi citlivá a miminka již od narození potřebují speciální péči. Je třeba zabránit ztrátám vlhkosti a chránit kůži před vnějšími vlivy. Na co si dát pozor a na co se při péči zaměřit?

1.     Hypoalergenní přípravky

I když máte to štěstí a vaše dítě netrpí na zarudnutí kůže, vyrážky a ekzémy, myslete na to, že dětská pokožka je citlivá a vyžaduje kvalitní péči. Zaměřte se na hypoalergenní přípravky bez různých složek dráždících pokožku. Už naše babičky sázely třeba na měsíček nebo heřmánek. Extrakt z květů měsíčku lékařskéhovyhlazující účinky a podporuje regeneraci pokožky. Heřmánek pravý zase vyživuje suchou a šupinatou pokožku, zmírňuje ekzém i vyrážku a ulevuje od nepříjemného svědění.

Čemu se vyhnout:

V péči o dětskou pokožku volte kosmetiku speciálně vyvinutou pro děti a nejlépe s certifikací. Pak máte zaručeno, že je skutečně kvalitní. Vyhýbejte se škodlivým látkám, jako jsou silikony, parabeny, sulfáty, ropné deriváty, různé konzervanty, umělá barviva a také parfemace. Při pořizování výbavy by se vám mohla hodit malá či větší dětská kosmetická sada.

2.     Jemné ručníky a osušky

Při péči o miminko používejte ručníky a osuškyjemných materiálů. Ideální je 100 % bavlna. Dětská pokožka se hrubými tkaninami snadno podráždí. Pokud používáte vlhčené hygienické ubrousky, pečlivě zkoumejte jejich složení a čtěte etikety. Vlhčené ubrousky by měly být organické bez příměsi umělých látek. Trvejte na uzavíratelném balení z pevného materiálu a nalákat by vás měly vlhčené ubrousky vyrobené bez chemických látek, ekologické nebo dokonce kompostovatelné.

3.     Dětské kosmetické produkty

Po narození miminka si obvykle vystačíte s mytím běžnou vodou a jemným mycím gelem bez obsahu vysušujícího mýdla a následném ošetření pokožky přírodním olejíčkem. Vhodný je slunečnicový, šípkový nebo mandlový olej či balzám. Postupem času a s růstem miminka můžete přidávat i další produkty, například olej do koupele či jemný dětský šampon na mytí vlasů, který neštípe v očích. Všechny produkty péče o dětskou pokožku mají být bez parfemace a zbytečně přidaných složek.

4.     Šetrné praní

Prací prostředky na dětské oblečení musí být bez zbytečné chemie, jako je chlor či bělidla. Perte v kvalitních prostředcích šetrných k dětské pokožce, které umí z dětského prádla odstranit i velké nečistoty a chrání ho před vlivem častého praní. Dětské prádlo perte odděleně. Většinu dětských kousků je možné prát na 60 °C, kdy se ničí viry, bakterie, roztoči, další mikroorganismy a patogeny či alergeny. Pračky mívají speciální program na praní dětského prádla s cyklem máchání navíc.

5.     Nepodceňte sluneční ochranu

Neopomínejte kvalitní sluneční ochranu. Dětská pokožka je tenká, citlivá a málo pigmentovaná. Děti do 1 roku by se sluníčku neměly vůbec vystavovat, děti do 3 let jen krátce. Voděodolné přípravky odolné nejen vodě, ale i potu, s vysokým SPF 50+ by měly být na jaře i v létě samozřejmé. Vrstvu pravidelně obnovujte zhruba každé 3 hodiny, i když je pod mrakem nebo je dítě ve stínu. Pobytu na slunci přizpůsobte i oblečení. Dětem oblékejte vzdušné světlé oblečení a pokrývku hlavy. Speciální fotopretektivní oblečení je vyrobeno z rychleschnoucího materiálu a obsahuje UV filtr.

Zpět do obchodu